Zwanger worden: 7 voedingstips voor een grotere kans
Wat kun je beter wel en niet eten als je zwanger wilt worden?
Zwanger worden is helaas geen vanzelfsprekendheid. Gelukkig kun je jouw lichaam wel een handje helpen. Goed voor jezelf zorgen door de juise vitamines te kiezen kan jouw vruchtbaarheid vergroten. Maar wat is nou gezond en wat niet? Even googlen en je komt allerlei gezondheidsclaims tegen over voeding, maar lang niet alles is bewezen effectief. Wat moet je nog wel en niet geloven? We geven je 7 voedingstips om sneller zwanger te worden.
1. Minder en andere koolhydraten: voorkom insulineresistentie
Insuline is een hormoon dat zorgt dat je bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Je hebt
insulineresistentie wanneer jouw cellen in je lichaam minder gevoelig zijn geworden voor insuline. Uit onderzoek blijkt dat het samenhangt met onvruchtbaarheid. Hoe voorkom je dit? Drink ten eerste geen of minder drankjes waarin veel suiker zit en eet minder 'geraffineerde koolhydraten'. Eet
vezelrijke koolhydraten. Kies dus voor volle granen (volkorenbrood, volkorenpasta, etc) in plaats voor witbrood, koekjes etc.
voor
groenten, ongeperst fruit en peulvruchten.
Deze zorgen voor een stabielere bloedsuiker- en insulinespiegel.
PCOS
Vrouwen met PCOS hebben meer moeite met zwanger raken. Zij zijn gebaat bij een koolhydraatarmer dieet om de regelmaat van de menstruatie te bevorderen (bron). Kies je voor minder koolhydraten, zorg dan dat je meer eiwitten binnen krijgt, dan ben je langer verzadigd.
Andere leefstijltips die insulineresistentie helpen voorkomen: zorgen voor voldoende slaap, voldoende bewegen (minstens een half uur per dag) en jouw basis gezondheid op orde hebben (gezond gewicht, niet roken).
2. Ruil dierlijke eiwitten in voor plantaardige varianten
Is het gezond om meer eiwitten te eten als je zwanger wilt worden? Normaal gezien raden onderzoekers aan om tussen de 10 en 35 procent van je eten en drinken (gerekend in caloriën) uit eiwitten (proteïnen) te laten bestaan. Denk aan drie tot vier porties eiwitrijk voedsel (bron).
Toch komt er uit bepaalde onderzoeken dat een hoog eiwitrijk dieet nadelige effecten kan hebben op je vruchtbaarheid. Dit wordt vooral gerelateerd aan dierlijke eiwitten (vlees, melk). Maar nu komt het: plantaardige eiwitten zouden geen nadelige effecten geven (granen, peulvruchten, noten en groenten). Sterker nog: onderzoek wijst uit dat het vervangen van 25 gram eiwitten uit dierlijke producten door plantaardige eiwitten de kans op onvruchtbaarheid door problemen met de ovulatie met 50 procent verkleinen (bron).
Hoe zit het met soja en de kans op zwangerschap?
Over soja hoor je soms dat je dit beter niet kunt eten omdat het schadelijk zou kunnen zijn voor de menstruatie-cyclus. Toch weerlegt onderzoek dit (bron). Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen, neem dan gefermenteerde soja. Deze wordt meestal als een veiliger voedingsmiddel gezien. Voorbeelden van gefermenteerde soja zijn: tempéh, miso, natto en (echte) sojasaus.
Eet twee keer per week vis
Uit onderzoek waarbij stellen gemiddeld twee keer per week vis aten bleek dat zij 60 procent minder tijd nodig hadden om zwanger te worden. Ook bleken zij 13 procent minder vaak helemaal niet zwanger te worden in vergelijking met koppels die minder vis aten in dezelfde periode (bron). Probeer daarom twee keer per week vette vis te eten. Geen viseter? Kies dan voor visolie als supplement.
3. Eet of slik de juiste vitaminen
Natuurlijk is het in de eerste plaats belangrijk om je voorraad vitamines en mineralen op orde te hebben. Met gezond en gevarieerd eten kom je al ver. Dat klinkt logisch, maar slechts 5 procent van de Nederlanders eet voldoende groente en fruit (bron). Je kunt een multivitamine slikken, maar pas dan goed op welke. Teveel vitamine A kan namelijk schadelijk zijn voor de baby (bron). Zorg dat je niet meer dan 3000 microgram binnenkrijgt (10.000 IE).
Foliumzuur: zorg dat je de juiste kiest
Foliumzuur slik je het liefst al vier weken voor je zwanger wordt om kans op afwijkingen bij je kindje te verkleinen. Dit doe je tot 10 weken in je zwangerschap. Het is beter om daarna er mee te stoppen. Houd dat dus ook in je achterhoofd bij het kiezen van een multivitamine die speciaal voor zwangerschap bedoeld zijn, daar zit vaak nog extra foliumzuur in (bron). Potje bekend merk foliumzuur en klaar is kees? Ook hier kun je betere keuzes maken. Er zit namelijk daadwerkelijk een belangrijk verschil in het nemen van foliumzuur of folaat! Lees in dit artikel welke foliumzuur je het beste kunt kopen!
Vitamine D
Het is (nog) niet uitgebreid bewezen, maar er zijn onderzoeken die een link leggen tussen vitamine D en de kans om zwanger te raken (bron), evenals een lagere kans op het hebben van een miskraam (bron). Daarnaast is het in algemene zin verstandig om je vitamine D op peil te hebben, en gezond en gevarieerd eten is hier niet voldoende voor. Hoewel vitamine D vaak toegevoegd is aan margarine en bak- en braadproducten, krijgen we er maar beperkt binnen via voeding. Het is de zon die jou een voldoende voorraad Vitamine D geeft. De zon is in Nederland in de herfst en winter niet sterk genoeg hiervoor. Daarnaast smeren we ons tegenwoordig vaak goed in met zonnebrandcreme. Goed voor de huid, maar minder goed voor de aanmaak van vitamine D.
Tijdens je zwangerschap is ook het nemen van voldoende vitamine D belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de botten van je baby. Dit geldt in het bijzonder voor het begin van je zwangerschap.
Ijzer
Het lijkt erop dat plantaardig ijzer de vruchtbaarheid kan verhogen. Dergelijk ijzer zit bijvoorbeeld in volle granen, spinazie, pompoen, tomaten en rode bietjes (bron).
4. Tips voor gezond sperma
Ook de man mag aan de slag om je zwangerschapswens zo snel mogelijk in vervulling te brengen. Hij kan zorgen dat zijn sperma van de best mogelijke kwaliteit is. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen voor 40 procent toegeschreven worden aan mannen, aldus de American Society for Reproductive Medicine (bron). Slechte kwaliteit sperma bevat bijvoorbeeld een laag aantal zaadcellen en slechte beweeglijkheid van de zaadcellen. Vaak spelen overgewicht en obesitas een rol. Maar ook zonder gewichtsprobleem doet een toekomstige vader er goed aan zo gezond mogelijk te leven. Via spermacellen levert de vader zijn deel van het DNA. De periode waarin deze zich ontwikkelen is zo'n drie maanden. Wanneer de vader gedurende die periode ongezond leeft kan dat het 'DNA-methylatiepartroon' van de sperma beïnvloeden (bron).
Enkele tips voor gezond sperma:
- Niet roken: rokende mannen zijn minder vruchtbaar. Zij hebben minder zaadcellen in hun sperma, en de zaadcellen bewegen minder. Er bereiken minder zaadcellen de eicel. Meeroken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op wiegendood.
- Minder met alcohol: meer dan 2 glazen per dag zijn al genoeg om de spermakwaliteit te verslechteren.
- Voldoende vitaminen:
gezond en gevarieerd eten dus, met bijvoorbeeld voldoende zink en vitamine C
(bron)
Foliumzuur voor mannen
Onderzoekers uit Nijmegen trekken de voorzichtige conclusie dat mannen baat hebben bij het slikken van foliumzuur en zink. Na 26 weken capsules slikken was het aantal zaadcellen bij verminderd vruchtbare mannen met 74 procent toegenomen. En ook bij vruchtbare mannen zagen ze het aantal zaadcellen stijgen, met 10 procent (bron). Meer onderzoek is nodig, maar wie weet betekent het net het verschil tussen wel of net niet zwanger worden.
5. Minder met caffeïne en alcohol
Nu je toch geen alcohol meer drinkt, schrap dan ook nog dat andere fijne goedje: koffie. Of drink er weinig van. Cafeïne verhoogt de kans op een laag geboortegewicht (bron). Pas ook op met andere drankjes waar cafeïne in zitten, zoals cola en energiedrankjes. En niet getreurd: er bestaan cafeïnevrije varianten!
Ook op gebied van alcoholvrije drankjes gebeurt er veel goeds. Lees hier alles over lekkere alcoholvrije wijnen en andere drankjes. Pas wel op en check de labels goed, want soms bevatten alcoholvrije biertjes alsnog een (laag) percentage alcohol.
6. Eet gevarieerd
Een van de makkelijkste manieren om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen is om gevarieerd en vers te eten.
7. Eet gezonde vetten
Vetten geven energie, vitamine A, D en E en goede vetzuren. Verminder de inname van voedingsmiddelen met trans- en verzadigde vetten (chips, frituur, bakboters, koekjes, kant- en klaarmaaltijden). Verhoog tegelijkertijd de inname van enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals avocado’s en olijfolie (bron).
Tenslotte: zorg voor een goede basis gezondheid
De meeste kans dat je de goede vitaminen en mineralen binnenkrijgt is wanneer je gevarieerd eet en voor verse ingredienten kiest. Rook je? Probeer dan te stoppen, desnoods met hulp. Ook drugs zijn een no-go. En struggle je met een ongezond gewicht? Ook dan is het aan te raden om daar toch iets aan te gaan doen. Soms kunnen enkele kilo's al het verschil maken.
Zo laat een grootschalig Amerikaans onderzoek zien dat 12 procent van de aan de ovulatie gerelateerde onvruchtbaarheid te wijten is aan ondergewicht en 25 procent aan overgewicht (bron). De hoeveelheid vet in het lichaam beinvloedt jouw menstruale functie. Een ongezond gewicht kan voor een langere cyclusduur zorgen, waardoor je minder snel zwanger raakt.
Kort samengevat:
- Eet vezelrijk (goede koolhydraten), gevarieerd en vers
- Eet eiwitrijk, maar kies dan vaker voor de plantaardige varianten
- Kies gefermenteerde soja
- Eet regelmatig vette vis, of slik visolie
- Slik voor je zwanger wordt foliumzuur, maar niet je hele zwangerschap lang
- Vitamine D krijg je vaak ook te weinig van binnen: neem een supplement
- Eet plantaardig voedsel dat veel ijzer bevat (spinazie, bietjes, pompoen, tomaten en volle granen)
- Geef je man een potje foliumzuur en zink, en laat hem ook op de gezonde tour gaan
- Ruil alcohol en koffie om voor andere lekkere drankjes
- Zorg voor de basics: overgewicht en ondergewicht verminderen de kans op zwangerschap


