Foodpreppen voor een gezonde week? Mijn 11 ultieme tips!
Hoe je kunt foodpreppen en ook spontaniteit blijft houden in je maaltijden.

Foodpreppen oftewel je eten alvast voorbereiden om later in de week pas te eten, kan enorm helpen bij het volhouden van een gezonde leefstijl. Helemaal als je het eigenlijk veel te druk hebt om elke dag te koken is het een lifesaver. Je hebt daarnaast simpelweg minder excuses om voor iets 'makkelijks' en vaak minder gezonds te gaan als je (onverwacht) geen tijd hebt om te koken. Als je rekening houdt met de juiste ingredienten dan kun je makkelijk vier dagen vooruit koken. Nog verder vooruit kook je als je ook de vriezer gebruikt. Ik doe nu zo'n twee jaar aan foodpreppen en deel bij deze mijn ultieme foodprep tips en recepten met je. Ik ben benieuwd naar die van jou, laat het vooral achter in de comments!
Het spontane eraf als je al je eten al vooraf bereidt? Dat hoeft niet! Ook ik vind het meestal moeilijk om van te voren te bedenken waar ik zin in heb. Daarom zorg ik ervoor dat altijd de juiste basisingrediënten in huis heb (liefst lang houdbaar of geschikt voor in de vriezer). Daarmee kun je in een week nog steeds alle kanten op.
1. Handige basisingrediënten voor foodpreppen die lang houdbaar zijn
Zorg dat jouw voorraadkast en vriezer altijd gevuld is met handige basisingrediënten voor gerechten die je graag eet. Ben je een soepliefhebber? Vul je vriezer met bakjes van een lekkere bouillon. Houd je van italiaans of mexicaans? Met tomaten in blik kun je allerlei lekkers maken. Kies een goed merk, dit maakt bij tomaten uit blik een groot verschil. Smaakvol en echt Italiaans is het merk Mutti en anders is Petti ook aan te bevelen. Ander blikvoer voor een gezonde en veelzijdige basis zijn bonen. Borlotti bonen, linzen, bruine bonen, zwarte boontjes, kikkererwten: vol met eiwitten, lekker lang houdbaar én inzetbaar voor in je salade, soep of eenpansgerecht. Ik eet ze wel eens in een simpele salade met tonijn en rode ui. Tonijn is meteen nog een fijne voor op je boodschappenlijstje! Je leukt er elke salade makkelijk mee op. Nog een paar saladesmaakmakers voor in je voorraadkast: geroosterde paprika, mais, olijven, kappertjes, jalapenopepertjes, augurken, zilveruitjes en voor 'het zoetje': gedroogd fruit zoals abrikozen, rozijnen, vijgen, pruimen etc.
Ik zorg ook dat ik altijd wat zoete aardappelen in mijn kast heb liggen. Deze vullen jouw salade, je maakt er een fijne gebonden soep of curry mee of je kunt ze poffen in de oven en vullen met allerlei lekkers.
Als basis voor lekkere italiaanse en mexicaanse stoofpotjes is quinoa een gezond en vullend onderdeel. Wil je daar eens mee varieren? Kies dan eens voor gierst of parelgort.
Ook de vriezer doet mee: hier liggen standaard een zak met gegrilde groenten en met broccoliroosjes (lekker bij een curry) te wachten om op een handig moment gebruikt te worden.
2. Verruil je koolhydraten voor groenten
Veel sneller klaar dan rijst én meteen een grote hoeveelheid groenten binnen: broccolirijst en bloemkoolrijst zijn ideale ingrediënten voor een gezonde week. Tomatensausje maken, italiaanse of mexicaanse kruiden erbij, en je bent al bijna klaar voor een ultiem snelle én gezonde maaltijd.
3. Vergeet de vriezer niet!
Als je veel gezonde verse producten koopt moet je ook vaak wel eens iets weggooien omdat het niet meer vers is. Zonde! Dit soort restvoedsel is vaak ideaal om te gebruiken voor jouw foodpreps. Ik vries bijvoorbeeld graag bananen in. Zodra ik wat bananen heb die bruin worden, pak ik de magnetronfolie erbij en rol ik ze in voor de vriezer. Heerlijk voor de smoothiebowl op een hete dag. Omdat ik niet houd van teveel fruit in mijn smoothies doe ik ze trouwens altijd door het midden, en dan vries ik ze in. Zo heb je ook nog eens dubbel zo veel. Gebruik ik kokosmelk, of een verse kruidenpasta ook dan blijft er meestal een restje over. De ijsblokjesvorm is hiervoor mijn meest geliefde bewaarplek.
4. Foodpreppen saai? Niet als je veel smaakmakers in huis hebt
Variëren zit voor mij vooral in de kruiden die ik gebruik in mijn gerechten. Ik eet koolhydraatarm en verruil mijn boterhamlunch in voor warme maaltijden vol groenten. De ene keer kies ik voor italiaans, de andere keer voor mexicaans, thais of indiaas. De kruiden die onmisbaar zijn in mijn keukenlade: mexicaanse mix (ik ben fan van de kruiden van Jonnie Boer, de mexicaanse variant heet Picadillo), curry kruiden en kurkuma voor indiaas en laos voor alles met een thaise touch. Voor mijn koude gerechten (smoothie, smoothiebowl, havermout etc) gebruik ik graag kaneel, cacao, kokosrasp en kokosvlokken, cacaonibs, kardemom en kurkuma. Ook zaden en pitten zijn lang houdbaar, gezond en dus ideaal voor foodpreppen: lijnzaad, chiazaad, zonnebloempitten en pompoenpitten.
5. Onverwacht drukke dag? De vriezer is ook hier your friend
Ik zorg dat ik in het geval van een onverwacht drukke dag altijd een paar maaltijden in de vriezer heb liggen die ik alleen nog hoef te ontdooien en op te warmen. Hierbij wat inspiratie voor simpele maar gezonde, koolhydraatarme maar ook voedzame gerechten die ook lekker zijn uit de vriezer:
- Indiase Linzendahl met zoeteaardappel
- Zoete aardappeltaart met zuurkool en feta
- Thais groentenstoofpotje
- Bloemkoolsoep
- Italiaanse Minestronesoep
6. Groenten voorsnijden / voorkoken
Helemaal plannen wat je in een week gaat eten kan wat saai worden. Mijn tip is dan om ook veel groenten voor te bereiden die lang lekker zijn in de koelkast, en waar je nog alle kanten mee op kunt qua gerecht. Heb je ze na een paar dagen nog over, dan kun je ze altijd eten als handige snack. Hierbij wat groenten die ik daarvoor vaak alvast blancheer / voorsnijd en in een plastic bakje in de koelkast zet:
- Paprikareepjes
- Reepjes kool (witte kool, rode kool, spitskool)
- Groene bonen (blancheren)
- Maiskolf
- Zoete aardappel (net iets korter koken dan je normaal doet)
- Bonen uit blik (alvast wassen en dan in een plastic bakje bewaren)
7. Foodpreppen voor multitaskers
Hou bij het maken van je boodschappenlijstje en maaltijdenplan rekening met het gebruiken van dezelfde ingrediënten voor verschillende maaltijden. Nog slimmer: kook ze één keer voor meerdere gelegenheden!
- Spinazie: lekker rauw door je salade, door je groene smoothie en gekookt bij een avondmaailtijdje. De restjes in een soepje
- Vul een grote bakplaat vol met gesneden groenten en zet ze in de oven; lekker voor door de quinoa, de salade, of als snacks! Groenten die zich hier goed voor lenen zijn onder meer: wortelen, asperges, courgette, bloemkool, broccoli, paprika, zoete aardappel, spruitjes, pompoen, sjalotjes, rode bieten
- Gekookte (liever nog: gestoomde) zoete aardappel: voor in je salade, of voor een lekkere spread (met wat kruiden en fijngesneden olijven of een beetje feta).
8. Denk aan alle voedselgroepen
Je bent écht goed bezig met foodpreppen als je oog hebt voor alle voedselgroepen die belangrijk zijn voor je lichaam. Heb je balans in: groenten, fruit, volle granen, eiwitten / proteïnen, gezonde vetten, calcium, en belangrijke vitaminen zoals vitamine B en D ?
9. Koop handige foodprepartikelen
Niets zo irritant als je lekker aan het koken bent en je kunt vervolgens geen bakje vinden om jouw eten in te bewaren. Koop daarom bakjes in allerlei soorten en maten. En recycle ook je gebruikte potten! Soepcontainer of jampot leeg? Schoongemaakt vormt deze een ideaal foodprep-bakje.
Verder handig: een stoommandje. Hiermee kun je groenten extra voedzaam bereiden (meer vitaminen blijven behouden). Door groenten kort te stomen blijven ze langer lekker.
Weckpot: ook handig. Zo kun je ingemaakte ui of andere groenten maken en in je koelkast zetten. Heerlijke salade-smaakmakers!
10. Vind een foodprepbuddy
Al dat werk wordt een stuk leuker als er iemand anders met je meegeniet. Misschien ken je iemand in de buurt die ook een tijdje gezond wilt doen. Spreek dan af om elke zondagavond even een foodprepmaaltijdje te brengen, of te ruilen. Zo varieer je nog meer én maak je iemand anders blij.
11. Foodprep ook je snacks!
Nu je toch aan het preppen bent, snij dan ook meteen even wat extra rauwkost, worteltjes, komkommertjes, etc. Bij een snack attack heb je zo altijd een gezond alternatief in de koeling staan.
Welke foodprep tips of recepten heb jij?



