Meer water drinken per dag: 11 tips
Voldoende water drinken is aan te raden zowel voor, tijdens als na de zwangerschap

Al voor ik zwanger werd probeerde ik het al wel vaker: meer water drinken. Maar toen ik zwanger was, wilde ik mij helemaal aan een minimum van 2 liter houden. Eerlijk: ik vond dat niet altijd makkelijk. Er waren dagen van dorst, waarin ik zonder zuchten grote glazen wegklokte. Maar soms werd het ook saai en stond een zoveelste glas mij alleen maar tegen. Ik heb toen van alles geprobeerd om het enigzins leuker en lekkerder te maken. Hierbij 11 tips die jou helpen om meer water te drinken voor, tijdens of na jouw zwangerschap.
1. Weet waar je het voor doet. Waarom meer water drinken als je zwanger bent?
Je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water en die van een baby maar liefst voor 78 procent! (bron). Jouw lichaam werkt hard aan een nieuw meesterwerk in de vorm van jouw baby, daarom verdient het genoeg water om alle processen soepel te laten verlopen:
- Vloeistoffen zoals water helpen bij het overbrengen van voedingsstoffen van jou naar je baby. Wanneer je onvoldoende gehydrateerd bent, kan het zijn dat je bloed dikker wordt waardoor dit proces minder goed verloopt.
- Aanmaak bloedcellen: je lichaam produceert veel meer bloedcellen gedurende je zwangerschap dan normaal. Je hebt zelfs tot 50 procent meer bloed wanneer je zwanger bent, en je lichaam heeft voor die productie water nodig!
- Vruchtwater aanmaak: voldoende water drinken helpt je lichaam voldoende vruchtwater aan te maken.
- Afvoer afvalstoffen: ben je zwanger, dan voert je lichaam niet alleen je eigen afvalstoffen af, maar ook die van jouw baby.
- Voorkomen
zwangerschapskwaaltjes: voldoende drinken voorkomt hoofdpijn, verlicht misselijkheid, voorkomt opstopping / constipatie en voorkomt blaasontstekingen
2. Bouw het op
Hoe langer je geregeld water drinkt, hoe makkelijker het je lukt. Je zult merken dat je lichaam gewend raakt aan het extra vocht, en je dus ook eerder dorst zult gaan krijgen. Leg de lat dus niet op dag 1 heel hoog, maar bouw het op. Jezelf dwingen tot drinken als het je tegenstaat werkt niet. Elke dag een groot glas water meer zijn al mooie stappen naar meer water drinken.
3. Maak nieuwe gewoontes
Een glas water drinken voor je je ontbijt maakt. Elke keer na je toiletbezoek een groot glas vullen. Voor je lunchpauze je karaf water leeg hebben. Leer jezelf een nieuwe water routine aan, en je hoeft straks niet zoveel na te denken over water drinken. Het helpt je jouw porties water niet te vergeten, hoe druk je dag ook is.
4. Maak het lekkerder: infuse je water
Geef je water een smaakje en je bent minder snel verveeld door de smaak. Vaak ziet het er ook nog eens leuk uit. Hierbij wat inspiratie voor jouw waterdrankje:
- Aardbeien en blaadjes basilicum
- Munt en citroen
- Sinaasappel en koriander
- Watermeloen en munt
- Gember en mango
- Komkommer
- Grapefruit
5. Meet wat je drinkt
Je kunt bijvoorbeeld een doel stellen om 4 flesjes water (4*0.5 liter is 2 liter) te drinken gedurende de dag. Elke keer als je een flesje opgedronken hebt, kan je dit afstrepen. Zo zie je hoe ver je al bent en of je op schema loopt (inname verdelen over de gehele dag). Zet het op papier, in je telefoon of op je computer. Dit kan natuurlijk ook met glazen water. Naarmate je lichaam mee gewend is aan het drinken van water, kan je je doel omhoog stellen naar 5 flesjes bijvoorbeeld.
6. Gezellige ijsblokjes
Een groot glas water ziet er een stuk aantrekkelijker uit met wat leuke ijsblokjes er in. Mix bijvoorbeeld wat mini stukjes fruit (aardbei, citroen, limoen) door het water bij het vullen van je ijsblokjesvorm. Vul je ijsblokjesvorm met lauw warm water: hier worden de ijsblokjes mooi doorzichtig van!
7. Bulkdrinken
Te druk of chaotisch om de hele tijd in de weer te zijn met glazen water? Drink dan je watervoorraad in een paar momenten op de dag. Bijvoorbeeld: drie grote glazen in de ochtend, twee voor je lunch en twee voor je avondeten. Wist je dat bepaalde voedingsexperts zelfs gezondheidsvoordelen zien in bulkdrinken? Door niet de hele dag door te drinken maar op gezette momenten geef je je lichaam namelijk rust (het hoeft niet continu te verteren).
8. Gebruik een app
Er zijn ook apps die je waarschuwen en waarop je je waterinname kunt bijhouden, zoals Water Daily, Waterlogged en Water your body.
9. Ga nooit meer zonder flesje de deur uit
Heb verschillende schone flesjes op voorraad, en zorg dat je er altijd eentje vult voor je de deur uitgaat zodat je door kunt blijven drinken.
10. Eet waterrijk voedsel
Wissel water drinken af met het eten van voedsel dat veel water bevat. Denk aan: watermeloen, komkommer, grapefruit, tomaten, radijsjes, blauwe bessen, bleekselderij, wortels
11. Overdrijf niet
Drink niet meer dan 1 liter per uur of 7 liter per dag. Je kunt namelijk wel degelijk teveel water drinken, waardoor je je lichaam teveel zouten kwijtraakt. Dit kan je zelfs uiteindelijk fataal worden. Krijg je last van vermoeidheid, hoofdpijn, kramp in je spieren of opgezwollen handen en voeten dan kan het zijn dat je teveel water drinkt.



