Intermittent fasting om je zwangerschapskilo's kwijt te raken
Hoe periodiek vasten je kan helpen om beweging te krijgen in dat getal op de weegschaal.

Geduld is een hele vervelende zaak. Die eerste kilos was je zonder er iets voor te hoeven doen snel kwijt. Maar wat overbleef is verre van strak en de kilo's die overblijven lijken maar geen aanstalten te doen om te verdwijnen. Ondertussen mis je de energie en tijd om je uit te leven in de sportschool. Intermittent Fasting zou jou wel eens kunnen helpen om die zwangerschapskilo's kwijt te raken.
Let op: wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan is vasten een minder goed idee. Lees dan dit artikel over de risico's van intermittent fasting op jouw vruchtbaarheid of zwangerschap.
Wat is intermittent fasting?
Intermittent fasting betekent periodiek vasten. Het is een eetpatroon waar veel gezondheidsclaims op rusten waaronder verbranding van lichaamsvet. Het is eigenlijk heel simpel: op bepaalde tijden eet je, op andere tijden niet. Je eet bijvoorbeeld niet meer na je avondeten en begint de volgende dag weer rond lunchtijd. Daarnaast drink je gedurende die tijd van vasten ook geen koolhydraathoudende drankjes. Water, zwarte koffie en thee mogen wel. Er zijn verschillende schema's die hiervoor gebruikt worden. Er zijn sportievelingen die zo nu en dan 24 uur vasten, maar het meest populaire schema is het 12; 14; -of 16 uurs vasten. Het houdt in dat je een 'vastvenster' in last, bijvoorbeeld door na je avondeten twaalf uur lang te vasten, tot je ontbijt of tot lunchtijd (vasten tussen 19 uur en 7 uur bijvoorbeeld, of tussen 19 uur en 12 uur).
Helpt het tegen zwangerschapskilo's?
Intermittent fasting werkt zo: jouw lichaam breekt voedsel af in enzymen die terechtkomen als moleculen in jouw bloed. Bepaald voedsel, zoals koolhydraten (suikers en geraffinneerde producten als witbrood en witte rijst) wordt relatief snel afgebroken in suiker. De cellen in je lichaam gebruiken deze suiker voor energie. Als jouw cellen deze suikers niet gebruiken, dan wordt het opgeslagen in vetcellen. Suiker kan onze cellen bereiken met behulp van insuline, een hormoon dat aangemaakt wordt in jouw alvleesklier. Het hormoon zorgt voor de opslag van suiker in de vetcellen. Vast je, dan zullen je insulinewaarden verlagen. De vetcellen laten het suiker los zodat je lichaam van energie voorzien wordt. Je verliest gewicht als je insulinewaarden verlagen. Door Intermittent Fasting worden jouw insulinewaarden voldoende laag zodat het lichaam overgaat in vet verbranden. Het kan dus zeker helpen bij het kwijt raken van je zwangerschapskilo's.
Gezondheidseffecten van intermittent fasting
Uit de onderzoeken die er zijn blijkt dat het vasten zeker kan zorgen voor gewichtsverlies. Ook een verbeterd cholestrolgehalte, glucosewaarden en insulinewaarden werden gevonden. Daarnaast voorkom je met intermittent fasting insulinegevoeligheid (bron). Helaas is lange termijn onderzoek onder mensen wel schaars. Daarnaast heb je een heleboel liefhebbers van vasten, die met hun eigen gezondheidsclaims komen. Zij hebben het ook over een 'verjongingseffect': jouw oude cellen worden namelijk beter opgeruimd door jouw lichaam. Er wordt gespeculeerd dat dit ook invloed heeft op het ontstaan van ziekten zoals kanker (bron).
Mijn ervaring met intermittent fasting
Tijdens mijn zwangerschap kwam ik 12,5 kilo aan. Drie maanden na de bevalling woog ik nog 8 kilo meer dan mijn oorspronkelijk gewicht. Ik raakte gefrustreerd want ondanks ik alweer enige tijd actief aan de slag was met workouts en gezonde voeding leek het wel of mijn weegschaal kapot was en bleef steken op hetzelfde gewicht. Een aantal jaar geleden ben ik in een jaar 13 kilo afgevallen. Ik weet nog dat toen ik begon met intermittent fasting het tempo van gewichtsverlies omhoog ging. Daarom besloot ik ook na mijn zwangerschap dit eetpatroon weer op te pakken: 5 dagen in de week. Ik vind mijn zondagochtend croissant-en-koffie-momentje heilig. Toen ik ooit begon met vasten, weet ik nog dat ik er echt aan moest wennen. Ik had 's ochtends een hongerklop om een uur of 10 of 11. Maar na een aantal dagen was ik daar doorheen, en vond ik het geen enkele moeite om tot 12 of 13 uur niet te eten. Het enige wat ik moest doen om alert te zijn dat ik niet per ongeluk gedachteloos een macchiato in de ochtend bestelde. Mijn ontbijtje van havermout miste ik wel, dus die ben ik in de middag gaan eten. Het blijft belangrijk om in je eetvenster wel nog de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast ligt er ook een ander gevaar op de loer: denken dat je extra mag snoepen omdat je zo goed bezig bent. Het is niet de bedoeling om meer te gaan eten, want dan val je alsnog niets af. Al na drie dagen intermittent fasten kwam er eindelijk beweging in het getal op de weegschaal. Eerlijk: ik val geen kilo's per week af ineens. Maar doordat deze methode juist een vrij makkelijke en gezonde manier om gewicht te verliezen lijkt voel ik me er heel goed bij. Ik heb het gevoel dat ik extra energie heb en dat mijn lichaam minder moeite heeft met het verteren van mijn eten.


